Max Velthuijs

Max Velthuijs behoeft weinig introductie. Zijn werk is vele malen bekroond, zijn illustraties hebben zelfs in de vorm van pindakaas- en chocoladepastaglazen de supermarktschappen bereikt, hij heeft vrijwel alle prijzen voor kinderboeken die ons land rijk is, wel eens gewonnen. De volgende lofrede is uit het juryrapport van de Gouden Penseel 1997 voor Kikker is Kikker:

Velthuijs Foto

We kennen hem al jaren, Kikker! Hij is al vele malen bekroond met Gouden en Zilveren Griffels en Penselen. En nu het Gouden Penseel voor Kikker is Kikker van Max Velthuijs. Waarom goud? We kunnen kort zijn: het is eenvoudigweg het absoluut allerbeste boek dat we dit jaar onder ogen kregen! Zoals we al uit de andere Kikker-boeken weten is niet menselijks Kikker vreemd. In Kikker is Kikker tobt Kikker met identiteitsproblemen. Hij kan niet vliegen, geen taarten bakken en zelfs niet lezen. Is hij een kikker van niets of boft hij dat hij een kikker is? De strekking van het verhaal heeft dezelfde intensiteit en schijnbare eenvoud als de tekeningen. Op de eerste bladzijde lijkt Kikker nog tevreden met zijn lot, langzaam slaat de twijfel toe en uiteindelijk is hij blij met dat wat hij is: 'Ik wil nooit iets anders zijn!' Weer een echte levensles van Velthuijs en misschien een tikkeltje moralistisch, maar zo prachtig verbeeld en uitgewerkt, dat je je er onmiddellijk mee verzoent.

 
Kikkervarken

Er zijn veel boeken waarin dieren mensen zijn; uiteindelijk vervelen die vaak door hun menselijke eigenschappen die onnatuurlijk en kinderachtig aandoen. Velthuijs' dieren zijn oprecht en natuurlijk, ze blijven beesten, maar staan toch wonderlijk dichtbij. Dit doordat Velthuijs - in naadloos op elkaar aansluitende tekst en illustraties - op een overtuigende en indringende manier emoties weet neer te zetten. Het meest krachtige van dit boek is de intensiteit en geloofwaardigheid van de karakters. Kijk bijvoorbeeld hoe Haas, als hij Kikker troost, zijn oren naar achteren buigt en zich een beetje kleiner maakt. Ondanks de eenvoud zijn de tekeningen zeer compleet, mede door de opvallende stofuitdrukking. Je ziet vlakken maar alles leeft, zoals een ei op tafel, een geëmailleerd kannetje op het formuis, een stoel, een lamp; de invloed van de Italiaanse stillevenschilder Giorgio Morandi is zichtbaar. Geraffineerd en harmonieus, helemaal passend in Velthuijs' typische eigen stijl. Het kleurgebruik is eigenzinnig, soms bijna vloekend doordat Velthuijs kleuren combineert die bijna niet bij elkaar lijken te passen - Kikker zelf past qua kleur eigenlijk ook niet niet in zijn omgeving, buiten harmonieert hij beter dan binnen - maar tegelijkerijd zijn die kleuren noodzakelijk. Zo lijkt Kikker ook een noodzakelijke creatie van Velthuijs. Niets is overbodig in de tekeningen, alles staat waar het staat. Kikker van Velthuijs is een kikker van wereldklasse. Wij boffen dat wij Kikker kennen en gunnen hem in al zijn bescheiden grootheid van harte het Gouden Penseel 1997!

 1. Kikker en het vogeltje

  Cover Kikker en het vogeltje

  Kikker vindt een vogeltje. Slaapt het? Of is het dood? Een boek dat praten over de dood voor jonge kinderen ontroerend eenvoudig maakt.

 2. Kikker en de horizon

  Rat trekt de wijde wereld in. Kikker wil dolgraag mee. Maar jee, wat is die wereld groot. En wat zijn Eend, Varkentje en Haas ver weg.

 3. Kikker is kikker

  Velthuys Kikker

  'Ik bof toch maar', zei Kikker, terwijl hij naar zijn spiegelbeeld in het water keek. 'Ik ben mooi en ik kan zwemmen en springen als de beste! En ik ben helemaal groen en dat is toevallig ook mijn lievelingskleur. Er is niet mooiers dan een kikker te zijn.' Maar dan blijkt dat er ook best wel veel is dat hij niet kan.

 4. Kikker is verliefd

  Kikker is verliefd op Eend. Kan dat eigenlijk wel, zo verschillend en dan verliefd?

 5. Kikker en de vreemdeling

  Er komt een nieuwe in de buurt wonen. Eend en Varkentje weten het gelijk: hij stinkt en is lui. Kikker is nieuwsgierig. Gelukkig maar.

 6. Kikker is bang

  Kikker wil slapen. Maar dan hoort hij iets. Hij vlucht naar Eend. Die is niet bang. Totdat Kikker bij haar in bed ligt. Dus gaan ze naar Varkentje. Slapen doen ze pas in de vroege ochtend. En dan is Haas hen kwijt...

 7. Kikker is een held

  Kikkerheld

  Kikker is een echt waterdier. Dus als het begint te regenen, is hij blij. Alleen, de regen stopt maar niet en alles loopt onder. Bij Haas vinden ze onderdak. Maar dan raakt het eten op. Kikker gaat op weg naar de oever... gelukkig is rat er dan.
  Geschreven ten tijde van de overstromingen in Limburg en Gelderland.
  Kikker is een held...ook in het Fries.

 8. Olifant en de tijdmachine

  Olifant is jarig en krijgt van Krokodil een tijdmachine. Hiermee kan je de tijd meten. Olifant is helemaal gelukkig. Totdat de tijd hem veel te snel gaat. En straks is de tijd op.

 9. Klein-Mannetje vindt het geluk

  Voor Kikker was er Klein-Mannetje. Een bijna even naïef wezen als kikker.

 10. Krokodil en het meesterwerk

  Cover Krokodil

  Krokodil is kunstenaar. Olifant wil heel graag een kunstwerk. Maar ja, wat moet er dan op staan? Krokodil heeft een briljant idee.