2021
Anne Boyer won met dit boek in 2020 de Pullitzer price in general non-fiction. The Undying heeft als ondertitel Pain, Vulnerability, Mortality, Medicine, Art, Time, Dreams, Data, Exhaustion, Cancer, and Care. De ondertitel is in zijn rauwe opsomming van de feiten, perfect gekozen.
Anne Boyer is gelukkig een dichteres. Elk van deze thema's bestookt ze met woorden, met onderzoek, met feiten, met gevoelens van boosheid (over het kapitalisme en de zieke wereld van big farma, de alternatieve geneeskunde en werkgevers), eenzaamheid (een alleenstaande moeder die nog zoveel boeken wil schrijven, nog zoveel wil meemaken) en pijn (niet eerder heb ik zo'n wrede beschrijving van (de gevolgen van) chemotherapie gelezen).
Wees gewaarschuwd: Wie het leest, zal nimmer nog onbevangen een ziekenhuisbehandeling kunnen ondergaan. Gruwelijk beschrijft Boyer, bij wie een agressieve vorm van borstkanker wordt geconstateerd als ze veertig is, de uitvallende haren en tanden, maar in die woede zit veel opstandigheid, waardoor de absurditeit van het leven in al haar bizarre trekken langs komt. Terwijl Boyer met heel veel moeite de eindjes aan elkaar kan blijven knopen (door zo ongeveer direct na de amputatie van haar borsten weer les te geven, want het zorgverlof is na de chemo volledig op), beschrijft ze zakelijk de commercie achter Pink Ribbon. Venijniger wordt ze als het gaat over de impliciete boodschap van Pink Ribbon. Iemand die kanker overleeft een strijder en een held noemen? Wat maakt dat dan van al die doden? Nee, kanker treft je en je kunt er verdomd weinig aan doen. Als je zo goed kunt schrijven als Anne Boyer, kun je wel proberen om woorden te vinden die wat persoonlijk en uniek is, openbaart en kenbaar maakt voor de wereld.