Boekensteunen vanaf 2014

Blader door de jaren:

Zoek naar boeken

70 boeken gelezen in 2019

 1. Lilian Jackson Braun: De kat die de toon aangaf

  2019

 2. Ilja Gort: Het wijnsurvivalboek

  2019

 3. Ilja Gort: Het Merlot mysterie

  2019

 4. Fredrik Backman: Björnstad

  2019

 5. Dick Francis: Dodelijk Web

  2019

 6. Dick Francis: Forfeit

  2019

 7. Ann Leckie: Provenance

  2019

 8. Yuval Noah Harari: 21 Lessen voor de 21ste eeuw

  2019

 9. Wim Hazeu: Lucebert

  2019 Wat een ophef over zijn flirt met het nazisme. Terwijl, zo blijkt uit de biografie, vooral een zoekende, creatieve geest zijn weg aan het vinden was. Een verrukkelijke biografie over een beperkt, maar intens leven in het teken van kwast en pen.

 10. William Rosen: Miracle Cure

  2019 De ontdekking van antibiotica voor WOII heeft de hele medische wereld op zijn kop gezet. Een nauwgezet verslag van de mensen die met schimmels aan de slag gingen en het ontstaan van de farmaceutische industrie en haar praktijken.

 11. Sylvain Tesson: Ongebaande paden; een voetreis dwars door Frankrijk

  2019 Na een ernstige val keert Tesson zijn blik naar zijn eigen vaderland en trekt door Frankrijk. Wat volgt is een tirade tegen de digitalisering en de moderne wereld, zonder mij echt te raken met wat dan verloren gaat. Observaties zijn oppervlakkig, gedachten gaan nooit echt diep. Maar beiden vinden we Le Mont St. Michel een waarlijk kunstwerk.

 12. Stephane Hénaut, Jeni Mitchell: Een hapklare historie van Frankrijk

  2019 Een soms te oppervlakkige culinaire tijdreis door de geschiedenis van Frankrijk. Leuke weetjes over gerechten, met een overdaad aan historie. Had het liever andersom gezien.

 13. Stefan Vermeulen: Hema; de onwaarschijnlijke ontsnapping van een nationaal icoon

  2019 Ontluisterend verhaal over de rauwe wereld van private equity en topmanagers. Scherp inkijkje waar ik zeker niet vrolijk van werd. Juist daarom verplichte kost. Met rookworst.

 14. Scott Jurek: North

  2019

 15. Sander Donkers: Hay; Biografie van de grootste rockster van Nederland

  2019

 16. Roberto Bolano: The Last Interview with Roberto Bolaño

  2019 The Last Interview is vooral geschikt voor fans van de geïnterviewden. Het is een mooie manier om de hoofdpersonen nog wat langer te blijven eren.

 17. Philip Glass: Words Without Music

  2019 Volledig overtuigd van zichzelf, met een positieve kijk op het leven die typisch Amerikaans en nogal oppervlakkig is, biedt de autobiografie toch een meer dan boeiend inzicht in de opkomst van hemzelf en zijn muziek.

 18. Patrick van den Hanenberg: Het leven heeft geen zin maar ik wel; Leven en werk van Maarten van Roozendaal

  2019

 19. Nanne Tepper: De kunst is mijn slagveld - Brieven

  2019 Ruim 700 pagina's aan brieven waarin een schrijver, Groninger, en ex-alcoholist zich onmetelijk breed tracht te maken. Neerbuigend, humoristisch, depressief, woest, romantisch en soms zo teder.

 20. Martine Bijl: Rinkeldekink

  2019

 21. Lorrie Moore: See What Can Be Done

  2019 Een verzameling essays en kritieken, in een rijk en bij vlagen zeer humoristisch vocabulair. Met name zeer de moeite waard waar ik de besproken werken zelf ook kende.

 22. Karl Ove Knausgård: Het Amerika van de Ziel

  2019

 23. John Carreyrou: Bloedfraude

  2019

 24. Jodi Kantor, Megan Twohey: She Said

  2019 Indrukwekkend. Het geeft #Metoo een urgentie en doet je inzien dat de cultuur echt moet veranderen. Niet de schaamte bij de slachtoffers, maar bij de daders. Ook als je meende te weten dat het niet altijd zo zwart-wit is.

 25. Jim Baggott: Quantum Space; Loop Quantum Gravity and the search for the structure of space time and the universe

  2019 Over een prachtige theorie van alles, die sterker lijkt dan de snarentheorie, en over de wetenschappers Lee Smolin en Carlo Rovelli

 26. Jeanette Winterson: Why Be Happy When You Could Be Normal

  2019 Humoristisch in het pijnlijk absurdisme van een werkelijk geleefd leven. In combinatie met Tara Westover's Educated een inkijk in levens waar ik mij anders niets bij kan voorstellen.

 27. James Baldwin: Nobody Knows My Name

  2019 Een citaat: "Any real change implies the breakup of the world as one has always known it, the loss of all that gave one an identity, the end of safety. And at such a moment, unable to see and not daring to imagine what the future will now bring forth, one clings to what one knew, or thought one knew; to what one possessed or dreamed that one possessed. Yet, it is only when a man is able, without bitterness or self-pity, to surrender a dream he has long cherished [...] that he is set free for higher dreams"

 28. Huib Modderkolk: Het is oorlog en niemand die het ziet

  2019

 29. Haruki Murakami: Romanschrijver van beroep

  2019 Voor fans only - zoals Murakami zegt: schrijvers zijn wat traag van begrip, alleen zo hou je het vol te blijven schaven aan de vorm. Traag, omslachtig, vol goede intenties, nooit pretentieus, vertelt hij over zijn schrijverschap. En over niets anders.

 30. Hans Rosling: Factfulness

  2019 Wie eenmaal naar de statistieken kijkt, ziet een hele andere wereld dan die we denken te kennen. Bizar dat onze kennis zo verouderd is. Hans Rosling probeert ons slimmer te maken dan de chimpansees. Een absolute aanrader voor iedereen die iets van de wereld wil vinden.

 31. Gretchen Bakke: The Grid; the fraying wires between Americans and our energy future

  2019

 32. Frida Vogels: Dagboek 1977-1978

  2019 Het laatste deel dat bij haar leven nog mag verschijnen. Ze is 47 en heeft meer zelfinzicht, zelfvertrouwen en meer humor dan in eerdere delen. Veel draait om haar werk aan haar roman. Mooi is het laatste deel dat springt naar 1991, als een cliffhanger voor de delen die hopelijk ooit zullen verschijnen. Hilarisch en oprecht beschrijft ze de laatste fase van haar roman De Harde Kern, het wachten op goedkeuring door Van Oorschot, en haar gebroken rechterpols.

 33. Donia Bijan: Maman’s Homesick Pie

  2019 Mix van verdriet rond de vlucht uit Iran van met name de ouders, een dochter die Amerikaans wil zijn, maar vooral een chefkok met opleiding in Frankrijk wil worden en bijbehorende recepten. Een bonte mix die verrassend goed werkt.

 34. Dion Leonard: Mijn reis met Gobi

  2019 Een heerlijke tearjerker over een lange afstandsloper, een hond, mens- en dierenliefde en zelfs een beetje China.

 35. Debby Harry: Face It

  2019 In een losse stijl vertelt de New York punk haar levensverhaal, zonder dat je ooit het gevoel hebt dat ze je toelaat in haar leven. Blondie is daarbij niet meer dan een van de vele aspecten van haar leven, net als haar films en het avant-garde/new wave/punk leven in New York. Van Andy Warhol tot 9/11. En daarna.

 36. Anthony Bourdain: The Last Interview with Anthony Bourdain

  2019

 37. Zadie Smith: Swing Time

  2019 Een magnifieke vertelling vanuit het perspectief van een jonge nihilistische Britse vrouw, met een Jamaicaanse moeder en een Britse arbeidersvader. Ontluisterend hoe Smith erin slaagt een volstrekt normale jonge vrouw die het allemaal niet zo goed weet maar het wel goed heeft getroffen, door haar afkomst en huidskleur een verhaal te geven dat plots schuurt. Alsof ze verantwoording moet afleggen. Maar waarom? Omdat ze niet wit is?

 38. Yann Martel: De Hoge Bergen van Portugal

  2019 Een chimpansee staat centraal in drie aan elkaar gelieerde verhalen. Een verrukkelijke mengeling van het magische en het reële. Een ode aan de verbeelding.

 39. Willem Brakman: De Reis van de douanier naar Bentheim

  2019

 40. Wieslaw Mysliwski: Over het doppen van bonen

  2019 Schitterende monoloog van Poolse man over zijn leven, waarin hij de wereld over ging maar toch vooral Pool bleef.

 41. Sylvia Plath: De Glazen Stolp

  2019 Klassieker! Dus nog steeds actueel. Over zingeving op de grens van jeugd en volwassenheid. Om het met Doe Maar te zeggen: "Is dit alles wat er is?"

 42. Stephan Enter: Grip

  2019 De betekenis van een tocht en een moment daarbinnen, bekeken door drie van de vier deelnemers door de bril van twintig jaar later. Ieder met een ander leven geeft een andere betekenis aan de klimtocht in Noorwegen. Ze komen elkaar niet nader.

 43. Stefan Brijs: De Engelenmaker

  2019 Klonen met een hazelip. Zodat je kan bewijzen dat ze echte klonen zijn. Hoe hard kun je als man wezen? En hoe kan iemand zo worden?

 44. Saul Bellow: Mosby’s herinneringen

  2019

 45. Sally Rooney: Lonely People

  2019

 46. Roberto Bolano: Naziliteratuur in de Amerika’s

  2019

 47. Rob van Essen: De Goede Zoon

  2019 Met zoveel loftuitingen viel het me wat tegen. Vermakelijk, maar geen klassieker in spe. Vermoed ik.

 48. Philippe Claudel: Archipel van de hond

  2019 Dat gebeurt er dus als een schrijver plots IETS HEEL BELANGRIJKS wil vertellen. Dan wordt het dus heel magertjes.

 49. Philippe Claudel: Alles waar ik spijt van heb

  2019 Als 16-jarige je moeder verlaten omdat ze gelogen heeft over je vader en haar nu, jaren later, begraven - dat is wel iets om spijt van te krijgen. Lekker Frans boek.

 50. Nicolien Mizee: Moord in de moestuin

  2019 Fijn 'niemendalletje', gewoon omdat Mizee dit ook kan.

 51. Nicolien Mizee: De Porseleinkast - Faxen aan Ger dl 2

  2019 Met sublieme humor, en naarmate de faxen vorderen met steeds meer kracht om een eigen plek in de maatschappij te vinden.

 52. Muriel Barbery: Elegant als een egel

  2019 Bestseller uit 2008 over de zin van het leven, Frans snobisme en Japanse elegantie. En over een 12-jarig meisje en een oudere vrouwelijke conciërge in een typisch appartementencomplex in Parijs.

 53. Leonid Andrejev: De Zeven Gehangenen

  2019

 54. Karel van ‘t Reve: verzameld werk deel 1

  2019

 55. Jon Kalman Stefansson: Trilogie; Hemel en hel ~ Het verdriet van de engelen ~ Het hart van de mens

  2019 Trilogie van deze IJslandse schrijver over de naamloze jongen en aantal sterke vrouwen. De jongen start als visser, in een tijdperk en omgeving dat er nog geroeid moest worden, mannen zwegen en de baas waren over vrouw en kinderen, en de rijke mannen over iedereen.

 56. Johan Harstad: Max, Mischa en het Tet-offensief

  2019 Schitterend epos, alle ruim 1200 pagina's de moeite waard. Wat een oog voor detail. Wat een vertellersplezier. Wat een melancholie.

 57. Jesús Carrasco: De Vlucht

  2019

 58. Jean Rouaud: De Beloofde Vrouw

  2019

 59. Jean Rouaud: Dl 4: Voor al uw geschenken

  2019

 60. J.M.G Le Clézio: Omwentelingen

  2019 Hoe vind je je plek in de wereld? Verhalen over Mauritius, Mexico, Londen, Bretagne, Nice en Parijs, over slavernij, Algerije en studentenopstanden, bijeen gehouden door het perspectief van een student, Jean Marro.

 61. Ilja Leonard Pfeijfer: Grand Hotel Europa

  2019 Een bij vlagen cabaretesk verhaal over massatoerisme, het verleden waarin Europa zwelgt (en de rest van de wereld heeft de toekomst), en over de verloren liefde van de Italiaanse Clio.

 62. Howard Jacobson: ~~J~~

  2019 Een dystopische roman over een poging de mens weer een toekomst te geven.

 63. Giorgio Bassani: Het verhaal van Ferrara (Verzameld werk 6-delig)

  2019

 64. Geerten Meijsing: De Grote Snelle Schepen Enkele Reis

  2019

 65. Detlev van Heest: De Verzopen Katten en de Hollander

  2019 Eerste deel van een tweeluik in de stijl van Voskuil, over Japan, dierenliefde en de menselijke eigenaardigheden.

 66. David Grossman: Komt een paard de kroeg binnen

  2019 Stand-up comedian doet zijn pijnlijke relaas voor een publiek met onder andere een kortstondige jeugdvriend, inmiddels een gepensioneerde rechter. En wat doen de grappen pijn, wat een zelfhaat en wat een fenomenaal mededogen.

 67. David Foster Wallace: The Pale King

  2019 Magistraal boek over het heldendom dat kleeft aan de verveling, gesitueerd in de Amerikaanse belastingdienst van begin jaren 80. Dat de schrijver het nooit heeft kunnen afmaken - geen probleem. Het is een bomvolle reeks schitterende observaties. Superlatieven schieten wat mij betreft nog te kort.

 68. Bobbie Ann Mason: Lila

  2019

 69. Arthur van Schendel: De Waterman

  2019 Portret van de tijd, van de man en van Nederland rond 1900 en de strijd tegen het water. Nog steeds mooi!

 70. Annie Proulx: De Laatste Troef

  2019 Ondanks de negatieve recensies een heerlijk vertellersboek over een ruwe streek in de VS.